Huonekasveja

Tänne kerään huonekasveja tietoineen ja hoito-ohjeineen aina kunhan kerkiän... Lisään tänne ensisijaisesti sellaisia kasveja, joista minulla on omakohtaisia kokemuksia. Sen vuoksi kuvat eivät välttämättä ole parhaista mahdollisista yksilöistä ja jotkut kasvit ovat jo vuosia vanhoja olevia perintökasveja, jotka saattavat olla hieman erinäköisiä, kuin nykypäivänä saatavat yksilöt.


Aloë aristata suka-aloe


Alkuperä: Etelä-Afrikka
Tuntomerkit: Ruusukkeisesti kasvavissa tummanvihreissä lehdissä on pilkkuja, jotka muodostavat viiruja. Lehtien reunat ovat hammaslaitaiset ja kärjissä suka.
Hoito-ohje: Pitää runsaasta valosta. Sijoitetaan länsi-, itä-, tai eteläikkunalle. Mullan tulisi olla läpäisevää ja vähäravinteista.
Kastelu: Kesällä säännöllinen kastelu, mutta mullan annettava kuivua ennen seuraavaa kastelukertaa. Talvella kastellaan vähän ja harvakseltaan.
Lisääminen: Sivuversoista, kun niihin on ilmestynyt omat juuret.
Mahdollisia tuholaisia: Villakilpikirvat, myös juuristossa.


Begonia Bowerae-Ryhmä 'Tiger' tiikeribegonia
Alkuperä: Päiväntasaajan ja viidensientoista leveysasteiden väliltä.
Tuntomerkit: Lehdet ovat väriltään päältä vihertävänpunertavia ja alta punaisia ja ne ovat muodoltaan pisaramaisia ja niissä on valkoisia karvoja. Kuviot ovat laikukkaita ja niiden väri on vaaleanvihertävä. Kasvilla on v~eeahva ja rönsyilevä maavarsi.
Hoito-ohje: Kasvi viihtyy runsaassa hajavalossa, mutta ei suorassa auringonpaahteessa. Kasvualustan tulisi olla ilmavaa, sillä maavarsi ei kestä liikaa märkyyttä. Orkideahaketta sekoitettuna kukkamultaan on hyvä vaihtoehto. Ei oikein pidä sumuttelusta.
Kastelu: Säännöllinen kastelu. Multa saa hieman kuivahtaa kasteluiden välillä, mutta ei kokonaan. 
Lisääminen: Pistokkaista, jakamalla juurakkoa tai siemenestä.
Mahdollisia tuholaisia: Harmaahome, härmä ja bakteerimätä.


Chlorophytum orchidastrum rönsylilja "Sierra Leonen lilja"?
Alkuperä: Sierra Leone
Tuntomerkit: Lehdet ovat vihreitä, pitkiä, leveitä ja miekkamaisia. Lehtiruodit ovat kauniin ja eksoottisen oranssit. Kasvilla on vahvat ja paksut juuret. Tähkämäinen valkea kukinto, josta muodostuu runsaasti pieniä siemeniä.
Hoito-ohje: Kasvi pitää runsaasta hajavalosta, mutta ei suorasta auringonvalosta. Kasvualustan olisi hyvä olla ilmavaa, mutta juurten ympärillä täytyy olla tarpeeksi multaa, jotta vedenotto ei häiriintyisi, sillä kasvi on erityisen herkkä muutoksille. Mullanvaihdon yhteydessä täytyy tarkasti istuttaa kasvi samaan syvyyteen kuin ennenkin. Saviruukku on tälle kasville huono vaihtoehto, lasitettu tai muovinen parempi. Kasvi pitää korkeasta ilmankosteudesta, sillä  muuten se alkaa herkästi kuivattaa lehdenkärkiään. Sumuttelu on siis suotavaa. Kasvi ei siedä kylmää.
Kastelu: Säännöllinen kastelu. Mullanpinta saa kuivahtaa kasteluiden välillä, mutta multa ei saa kuivua kokonaan.
Lisääminen: Juurakkoa jakamalla tai siemenestä.
Mahdollisia tuholaisia: Ei herkkä tuholaisille, mutta oranssi väri saattaa silti houkutella ötököitä.Clivia miniata isopunasarja "kliivia"
Alkuperä: Etelä-Afrikka
Tuntomerkit: Tummanvihreät lehdet kasvavat viuhkamaisesti suoraan paksusta juurakosta. Kukinto on pyöreä ja se muodostuu suppilomaisista ja torvimaisista punaisista, keltaisista tai kaksivärisistä kukista, jotka kehittyvät lehtien keskeltä nousevan kukkavarren päähän. 
Hoito-ohje: Kasvi viihtyy parhaiten hajavalossa, mutta pärjää myös varjossa. Itä- tai länsi-ikkuna on paras paikka. Kukkiakseen se tarvitsee talvilevon viileämmässä noin 15 asteessa. Jos ruukku käy kasville ajanmittaan liian ahtaaksi, se voi saada sen murtumaan, etenkin saviruukun. Juuriston kokoa onkin hyvä tarkkailla muutaman vuoden välein vaihtamalla kasville uuden mullan.
Kastelu: Säännöllinen kastelu. Mullanpinta saa kuivahtaa kasteluiden välillä. Lepokaudella niukempi kastelu. Vältä liikakastelua, sillä juuret alkavat herkästi mädäntyä.
Lisääminen: Sivuversoista, joita vanhemmat kasvit tekevät.
Mahdollisia tuholaisia: Ei herkkä tuholaisille, mutta juurimädälle kylläkin, mikä voi altistaa kasvin sienitaudeille.


Codiaeum variegatum ihmepensas
Alkuperä: Kaakkois-Aasia
Tuntomerkit: Lehtiä on eri muotoisia ja niiden hallitsevia värejä on vihreä, keltainen ja punainen.
Hoito-ohje: Mitä valoisampi paikka sitä värikkäämmät ja kirjavammat lehdistä tulee. Suoraa auringonvaloa tulee kuitenkin välttää. Itä- tai länsi-ikkuna on paras paikka. Ihmepensas pudottaa herkästi lehtiään, jos se pääsee liian kuivaksi tai se on joutunut tuholaisten hyökkäyksen kohteeksi. Ruman ja kaljun kasvin voi leikata noin 10 cm tyngäksi, jolloin se alkaa tehdä uutta kasvua.
Kastelu: Säännöllinen kastelu. Mullan pinta saa hieman kuivahtaa kasteluiden välillä, mutta koko multa ei saa milloinkaan kuivua kokonaan. Kuivassa huoneilmassa kasvia voi sumuttaa.
Lisääminen: Latvapistokkaista
Mahdollisia tuholaisia: Kehrääjäpunkit


Coffea arabica arabiankahvi

Alkuperä: Etiopia?
Tuntomerkit: Lehdet ovat hieman soikeita, teräväkärkisiä ja väriltään tummanvihreitä. Kukkii vasta muutaman vuoden ikäisenä. Kukinnan jälkeen tuottaa hedelmiä, jotka kypsyvät noin 8 kuukauden ajan.
Hoito-ohje: Kasvilla on pieni juuristo, joten sille riittää pienehkö ruukku. Multa ei saisi kuivua kokonaan tai kasvi saattaa pudottaa runsaasti lehtiä. Sumuttelu auttaa kasvia viihtymään etenkin kuivassa huoneilmassa.
Kastelu: Tasainen kastelu. Mullan pinta saa kuivahtaa välillä, mutta koko multa ei saisi kuivua. Ei siedä myöskään liikamärkyyttä pienen juuriston vuoksi.
Lisääminen: Siemenistä, joiden on oltava tuoreita ja väriltään vihreitä.
Mahdollisia tuholaisia: Kehrääkäpunkit ja villakilpikirvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti