maanantai 14. heinäkuuta 2014

Puutarhassa tapahtuu

Loman aikana on tullut puuhasteltua paljon puutarhan puolella. Omenapuut ja marjapensaat on tullut kantattua ja laitettua haketta. Tuoksuvatukkaa on yritetty taas kitkeä juuriaan myöten, mutta aina sitä nousee jostakin mullan seasta uudestaan. Uutta nurmikkoakin on kylvetty, pari pionia istutettu, sekä muita perennoja, kuten kuunliljoja, joita on tullut myös jaettua. Kesäkukkakylvöt kasvavat harmittavan huonosti huonojen ilmojen vuoksi, joten niiden sijaan olen ns. "kesäkukkalaatikkoon" hommannut pari perennaa, kuten tarhakeijunkukan ja vihdoinkin sen etsimäni korallikeijunkukan. Ne ovat vielä aika pieniä, mutta eivätköhän ne siitä kasva ajan kanssa. Vielä pitäisi tänä kesänä ehkä jaksaa rajata pionien, kärhöjen ja vadelmapensaiden penkki ja hakettaa se, sekä ruusuangervot, ja lisäksi käydä ostamassa ehkä vielä yksi pioni lisää, sekä toinen kärhö vanhemman kaveriksi. Nähtäväksi kuitenkin jää jaksaako tänä kesänä enää enempää, vai jääkö tulevaisuuteen.

Tuoksuvatukan kitkemistä viime kesänä istutettujen vadelmien, sekä parin jo vanhemman marjapensaan seasta. Oli kyllä melkoisen raskasta puuhaa, kun niillä on niin kamalat juuret, ettei meinaa tavallisella lapiolla saada irti lähtemään. Vadelmat odottelivat kottikärryissä ja kärsivät hieman tästä operaatiosta mm. kellastuttamalla lehtiään, mutta ovat silti yhä elossa ja tekevät marjojakin.


Näkymä operaation jälkeen. Vadelmat on istutettu takaisin riviin ja maata parannettu uudella mullalla.


Näkymä toisesta suunnasta, jossa näkyvät myös pihan ensimmäiset pionit. Etualalla oleva pioni suvaitsi jopa avata tuon nuppunsa, vaikka vasta tänä kesänä istutettu!


Tällainen kaunotar siitä nupusta sitten kuoriutui. Kysessä on 'Lady Alexandra Duff'. Toinen pioneista on 'Sarah Bernhardt', joka ei ole tehnyt yhtään nuppua, ehkä sitten ensi vuonna. Sekin on tänä kesänä istutettu.


Marjapensaiden alle ja omenapuiden ympärille päädyttiin laittamaan Kekkilän antiikinpunaista koristekatetta. Sitä ei ole paksua kerrosta, koska tontti on savimaata, ja jotta kosteus ei tiivistyisi liikaa sen alle, mutta se tuo silti mukavasti väriä puutarhaan.


Tässä kuvassa näkyy nurmikon ongelmakohta, joka on ollut jo monta vuotta kalju, samaten kuin taka-alalla näkyvän omenapuun ympärys, jossa oli myös iso notkelma. Etualalla olevaa kaljua on yritetty jo muutamaan otteeseen paikata uusilla siemenillä, mutta tuloksetta. Toivon että nyt koulussa saadun tiedon ja taidon kanssa olen onnistunut saamaan tämän ongelman paikattua pysyvästi, mutta sekin jäänee nähtäväksi. Tässä kohdassa kun on tapana käyskennellä useampaan otteeseen päivän aikana...


Tässä näkyy uutta hentoa ja toistaiseksi vielä eriväristäkin nurmikkoa, joka nyt sitten toivon mukaan on tullut tähän jäädäkseen, eikä pala heti ruskeaksi läntiksi tai poljeta kuoliaaksi.


Äidin kukkapenkkiin on tullut hankittua pari uutta kuunliljaa ja vanhoja on jaettu. Koska tämä osa kukkapenkistä, niin kuin lähes koko kukkapenkki, sijaitsee suurimman osan päivästä varjossa, ovat kuunliljat oikein sopiva valinta.

Hosta 'Stained Glass'


Hosta 'Queen Josephine'


Tässä tämä ihana pieni korallikeijunkukan alku. Toivottavasti sen talvehtiminen onnistuu ja ensi vuonna siitä kasvaa iso ja hieno. :)


Sekalaisia kuvia meidän puutarhasta:
Aquilegia akileija 

Sempervivum mehitähti


Sedum sexangulare särmämaksaruoho

Sedum spurium kaukasianmaksaruoho

Dianthus Barbatus- hybr. kesäneilikka

Kalanchoë blossfeldiana tulilatva

Begonia Semperflorens- hybr. kesäbegonia

Lobelia


Tiarella 'Pink Skyrocket'


Muehlenbeckia complexa lankaköynnösLysimachia nummularia suikeroalpi


Paeonia lactiflora 'Lady Alexandra Duff'
Heuchera Marmalade tarhakeijunkukka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti