tiistai 24. kesäkuuta 2014

Perennoja ja kesäkukkia

Uutta kukkapenkkiä on tullut tässä viime ajat laitettua kaiken sen ajan, kun ei ole satanut, ja vettähän on tänä kesänä tullut jo melkoisesti. Muutenkin on ollut tosi kylmää.

Loman alussa perustin siis uuden kukkapenkin, jossa on ainakin tällä hetkellä enemmän perennoja ja  vain muutama kesäkukka tuomassa väriä. Penkin reunoina käytin maantäytteenä olleita vanhoja tiiliä, joita on vuosien varrella tontilta löytynyt maanpinnalle päin nousseena. Ne eivät ole viimeisen päälle hienoja hiottuja kiviä, mutta itse pidän kaikesta vanhasta ja jo hieman sammaloituneesta, ja kierrättäminen on aina hyvä asia. Alunperin halusin kivikkopenkin ja perennapenkin erikseen, mutta tilanpuutteen vuoksi päätin kokeilla yhdistää ne. Sommittelu ja kasvien paikat ovat vaihtaneet paikkaa matkan aikana ja nyt vasta alkaa hiljalleen hahmottua se miltä haluan penkin näyttävän. Kuvissa näkyvien tämän hetkisten kasvien lisäksi on kylvetty kangasajuruohon ja mäkimeiramin siemeniä. Vielä pitäisi ainakin sammalleimua ja taponlehteä käydä ostamassa lisää. Edelleenkään se ei ole täydellinen, eikä siitä sellaista varmaan koskaan tulekaan, mutta tällä hetkellä mennään näillä:


Kukkapenkki sijaitsee puolivarjo/varjoisassa paikassa. Siitä huolimatta olen istuttanut mehitähtiä ja maksaruohoja, vaikka ne viihtyisivät parhaiten täysin aurinkoisella paikalla. Kasvualustana on tavallista Kekkilän puutarhamultaa ja Biolanin mustaa multaa, sekä aika reilusti hiekkaa. Edellä mainitut kasvit sijaitsevat hieman viettävässä kulmassa penkin toisessa päässä, johon paistaa eniten aurinko päivän aikana. Lähes kaikki mehitähdet ja maksaruohot on ostettu Plantagenista.
Muita kasveja, joita tästä kukkapenkistäni tällä hetkellä löytyy on mm. laventeli, muutama hopeavillakko,  2 verbenaa, suikeroalpi, kangasajuruohoa, sammalleimua, 1 kuunlilja, rönsyansikkaa, tiarella, kehtolehti ja taponlehteä, sekä tontin rajalta siirrettyä isompaa maksaruohoa. Väreinä on keltaista, vaaleanpunaista, tummemman punaista, violetinpunaista ja hopeaa, sekä ihan pieni määrä valkoista maksaruohoissa. Kukkapenkin takana oleva tuoksuvatukka sopii hyvin penkin väreihin. Osa edellä mainituista perennoista on hankittu Viherlassilasta ja kesäkukat torilta.


Tuoksuvatukkaa oli aiemmin tontilla enemmänkin, mutta sitä on tullut vuosien mittaan poistettua. Uuden kukkapenkin vieressä on viime vuonna istutettuja vadelmia, joiden seasta kyseistä, runsaasti leviävää vatukkaa edelleen löytyy. Koska sitä ei silloin poistettu, pitänee homma tehdä nyt harmittavasti jälkeenpäin. Poiston jälkeen suunnitelmissa on levittää alueelle katetta, jonka laatua ja väriä ei ole vielä päätetty.


Yllä olevassa kuvassa on jo pieneltä alueelta poistettu tuoksuvatukkaa vadelmien toiselta puolelta. Tälle alueelle on suunnitelmissa ehkä istuttaa erilaisia kukkasipuleita ja ehkäpä myös jonkinlainen pioni äidin toiveesta.

Kukkapenkki ei ole mitään ilman pieniä yksityiskohtia, joten näin sadepäivien iloksi kävimme äidin kanssa ostamassa tarjouksessa olevia pieniä patsaita kukkapenkkeihimme. Minä tykästyin jo aiemmin pieneen enkelipatsaaseen, vaikka en muuten enkeleistä niin välitäkään. Nyt kun se oli tarjouksessa, se oli tietysti pakko saada. Myös pieni lintujen juottoallas pylvään päässä päätyi minun kukkapenkkiini. Ihana keltavihreä suikeroalpi ja hopeanvihreä kuunlilja ovat peräisin Kukkatalosta, samoin kuin myös enkelipatsaan edessä oleva kehtolehtikin.

Haukkapatsaan äiti halusi omaan kukkapenkkiinsä ja se näkyy sopivan hyvin hänen kuunliljojensa kaveriksi.

Jotta kaikki aika ei menisi vain kukkapenkin laittoon, on tullut askarreltua myös pari amppelia. Itse en tykkää yhtään niistä muovisista amppeleista, joten kävin ostamassa 2 Laura Ashely:n kauniin väristä amppelikoria, pinkin ja violetin. Pinkkiin koriin päätyi pinkki herttasomakki (lumihiutale) ja hopeavitja (hopeaputous). Violettiin koriin taas pääsi violettivalkoinen kerrottu surfinia, pinkkiä lobeliaa ja murattia. Jälkimmäisessä oleva lobelia on vielä kovin pieni, eikä erotu joukosta. Toivottavasti nämä ilmat paranevat ja sekin pääsee vielä kunnolla kasvuun. Kaikki nämä amppelikasvit paitsi hopeavitja ja muratti on ostettu Kukkatalosta.

Mukavempia säitä odotellessa... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti