lauantai 20. syyskuuta 2014

Ruukutusta

Syksy on tullut ja puutarhan puolella puuhailu on vähentynyt, joten on aika siirtyä sisätiloihin hoitamaan huonekasveja. Näin syksyllä olisi hyvä vaihtaa sisäkasveille ainakin pintamullat ja käyttää ne pesussa ihan hanan tai suihkun alla, mikäli sellainen on mahdollista. Tällä tavoin saadaan mullan pinnalle pesiytyneet tuholaiset ja niiden munat, sekä kasvustossa olevat öttiäiset (ja yhteyttämistä häiritsevät pölyt!) pois. Muutenkin nämä rituaalit olisi hyvä toistaa tietyin väliajoin.


Kasvien pesusta

Kasvien pesuun sopii hanavesi, sekä mieto mäntysuopaliuos. Älä vain missään nimessä käytä kasvien pesuun mitään saippuaa (itse sitä erehdyksissä kerran kokeilin ja se jätti rumia jälkiä kasveihin, saippua on siis liian voimakasta laimennettunakin)! Mäntysuopakaan ei ehkä sovi kaikkien kasvien pesuun ja sitä kannattaa suihkutella kasveihin suihkepullolla kuitenkin kastelematta multaa liikaa! Kasvin voi myös upottaa vatiin tms. jossa vettä ja mietoa mäntysuopaa. Itse laitan ruukun multineen tai pelkän juuripaakun pussiin ja sidon kiinni, jotta mullat eivät putoa veden joukkoon. Muista huuhdella myös lehtien alapinnoilta, sillä moni tuholainen viihtyy erityisesti siellä!


Ruukuista

Lienee mielipidekysymys pitääkö enemmän muovisista vai saviruukuista. Itse pidän enemmän saviruukuista, sillä sellainen imee ylimääräistä kosteutta ja se näyttää kivemmalta, kuin muoviset. Käytän myös kasvin mukana tulleita muovisia ruukkuja, sillä tykkään metsästää niihin kivoja ja nättejä suojaruukkuja, ja niitähän löytyykin paljon erilaisia ja kokoisia!


Istutuksesta

Huonekasveille löytyy kaupoista erilaisia multia, kuten kukkamulta, kaktus- ja kylvömulta, sekä kestomultaa. Niille voi antaa lisää ilmavuutta ruukkusoralla tai perliitillä. Hiekkakin olisi hyvä vaihtoehto, vaan kukapa sitä jaksaa ulkoa raahata sisälle ja alkaa sitä pestä. Ilman ilmavuutta multa muuttuu kuivuessaan helposti hyvin kovaksi ja paakkuiseksi ja sitä voi olla hankala saada kasteltua uudestaan kunnolla märäksi. Tällöin koko ruukku olisi hyvä upottaa veteen joksikin aikaa. Ruukkusora ja perliitti auttavat pitämään mullan huokoisena ja vähentämään veden jäämistä seisomaan juurille, jolloin juuret voivat kuolla hapenpuutteeseen. Itse olen käyttänyt sekä kukkamultaa, että kestomultaa valmistajasta riippumatta ja ilmavuutta lisäävää ruukkusoraa.


Kasvin istutus isompaan ruukkuun

Tällä kertaa istutusvuorossa oli tieteelliseltä nimeltään Chlorophytum orchidastrum tai Chlorophytum amaniense. Kasvi on meille suomalaisille vielä niin vieras, ettei sille löytynyt kasvien nimistöstä edes suomenkielistä nimeä ja edellämainittuja molempia tieteellisiä nimiä tunnutaan tällä kasvilla käytettävän. Olen kuullut suomalaisten kutsuvan tätä kasvia nimellä "Sierra Leonen lilja", mutta ilmeisesti ainakaan vielä se ei ole sen virallinen nimi.

Tätä kasvia olen nähnyt myytävän yhdessä pienessä K-kaupassa. Tämän omani ostin koulusta viime keväänä. Ruukku johon sen istutin lienee sille hieman liian iso. Alla olevasta kuvasta näkyy, ettei tällä kasvilla ole ainakaan vielä kovin paljon juuria.


Ruukun pohjalle laitoin palan paperia, jotta multa ja ruukkusora pysyisivät ruukun sisällä, eivätkä valuisi ylimääräisen veden mukana pohjareiästä ulos.

Paperin päälle pohjalle kasasin soipivalta tuntuvan kerroksen pelkkää ruukkusoraa salaojitukseksi juurille, jotta ne eivät joutuisi seisomaan vedessä, jos erehdyksissä kastelen multaa liikaa.

Itse multaankin sekoitin ruukkusoraa tuomaan ilmavuutta. Minusta tämä ruukkusora on vain hieman liian ison kokoista. Perliitti voisi olla parempi vaihtoehto. Multa kannattaa vaihtaa kokonaan ruukun vaihdon yhteydessä!

Minulla ei oikeastaan ole mitään erityistä suosikkia näiden mullan ym. valmistajien joukosta. Joskus multaa tulee ostettua vain tarjousten perusteella.

Vieraskielisiä sivuja tutkailemalla tämä ilmiö tällä kasvilla ilmeisesti johtuu hanavedestä, tai sitten kuivasta huoneilmasta. Ainakaan ei ole pahitteeksi, jos vettä seisottaa päivän ajan kastelukannussa ennen sen antamista tälle kasville.

Uudessa ruukussaan. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti