tiistai 14. heinäkuuta 2015

Uuden kukkapenkin perustaminen

Pihaltamme löytyy ns. perunalaatikko, johon on tehty kierrätyslaudoista kehikko perunoiden kasvatusta varten. Tähän tarkoitukseen sitä käytettiin ehkäpä muutama vuosi. Kovin isoja perunoita tässä laatikossa ei kyllä kasvanut ja viime vuonna sain luvan istuttaa siihen perunoiden sijasta kesäkukkia. Ongelmaksi muodostui se, ettei kesäkukatkaan oikein siinä viihtyneet, sillä perunoiden jäljiltä maa oli kovin jäykkää ja tiivistä, sekä täynnä juuria. Tästä johtuen päätin tyhjentää koko laatikon sisällön ja aloittaa kaiken alusta.

Tässä kuvia aikaisin keväällä 2015. Penkissä on talvehtinut jokunen perenna (mm. keijunkukkia) onnistuneesti lehtien ja havujen alla.


Laatikon vieressä viime kesänä perustettu pionipenkki, jossa myöskin onnistuneesti talvehtineet 4 pionia.


Ennen laatikon uudelleen käsittelyä perustin kivikkopenkin sen vasemmalle puolelle:

Tämä osa tonttia on kesäisin todella kuivaa. Sen kasvualusta on pääsääntöisesti hiekkaa ja sepeliä. Siinä talvehti viime kesänä istutettu pensashanhikinalku, joka täytyi myöhemmin siirtää toiseen paikkaan, koska edes se ei tykännyt tässä olla. Kivien sommittelun kanssa meinasi hieman hermot mennä (en toki ole ollenkaan perfektionisti)...

Kivien löydettyä paikkansa, löysi penkkiin tiensä oikeita kivikkokasvejakin. Tässä vaiheessa vanha perunalaatikon kehikko on jo siirretty uudelle paikalleen kiinni kivikkopenkin reunaan.


Vanhan perunapenkin muuttaminen kukkapenkiksi:

Kivikkopenkin jälkeen otin käsittelyyn tämän projektin. Ensimmäiseksi tyhjensin siitä kokonaan vanhat mullat pois ja siirsin kehikkoa vasemmalle päin, enemmän toisen puun eteen niin, että oikealta puolelta pääsee nyt helpommin kulkemaan laatikon taakse hoitamaan kasveja.

Kun olin saanut vanhat mullat pois ja kehikon siirrettyä haluttuun kohtaan levitin juurimaton kehikon pohjalle. Tämä ei ehkä olisi ollut tarpeen, mutta tässä kohdin on aikaisemmin kasvanut runsaasti tuoksuvatukkaa ja halusin näin varmistaa, ettei se vahingossakaan ala puskea uuden kukkapenkin läpi, jolloin sen poistaminen saattaisi käydä mahdottomaksi. Tätä samaa kangasta oli tässä laatikossa jo perunoiden aikaan, mutta vaihdoin senkin uuteen.

Multa on tavallista puutarhamultaa, johon sekoitin hiekkalaatikkohiekkaa, sekä hieman sepeliä tuomaan ilmavuutta.

Edellä mainitut ainekset pyrin sekoittamaan huolella, sillä oman kokemuksen mukaan pelkkä multa muuttuu äkkiä tiiviiksi ja tiukaksi massaksi.

Valmis istutusalusta!Kasvien istuttaminen:


Uusien kasvien sommittelua uuteen kukkapenkkiin. Äitienpäiväruusuja, tulikellukka, rönsyakankaali, vuorineilikka ja rönsyleimu yrittävät hakea paikkojaan.


Kasvit ovat vihdoin löytäneet paikkansa. Etualalle päätyivät laatikossa talvehtineet keijunkukat.Toistaiseksi siisti pionipenkin rajaus ennen kiviä...

Tässä pionipenkin rajausta on jo aloitettu, mutta kivet loppuivat harmillisesti kesken... Tarkoituksena olisi liittää kivikkopenkki ja tämä puoli yhteen samanalisilla kivillä, jotta niiden välissä oleva laudoista tehty kukkapenkki ei näyttäisi niin irralliselta. Samanväristä lautaa löytyy myös sipulipenkistä, joka näkyy tässä kuvassa yläreunassa kivireunan takana.


Uuden kukkapenkin ja kivikkopenkin kasvua:

24.5.2015

13.6.2015

13.6.2015

22.6.2015

26.6.2015

13.7.2015

13.7.2015

 
13.7.2015

Kasveja on lannoitettu joitakin kertoja Nutriforten kastelulannoitteella ja uskon sen auttaneen kasveja rehevöitymään näin nopeasti, melkeinpä liiankin nopeasti, sillä tuntuu siltä etteivät ne kohta mahdu kaikki enää tähän samaan penkkiin. :) Esimerkiksi tulikellukan paikkaa jouduin jo vaihtamaan rönsyakankaalin kanssa...

Penkkiin paistaa aurinko aamuisin, paikoitellen pitkin päivää, sekä iltaisin.

Kukkapenkin kasveja:
ruusuja
rönsyleimuja
rönsyakankaali
tulikellukka
keijunkukkia
vuorineilikka
tarhakylmänkukka
akileijoja
liljoja
malvoja
lyhtykoisoa
tuoksuherneitäEi kommentteja:

Lähetä kommentti