torstai 28. huhtikuuta 2016

Selaginella lepidophylla

Ostin tämän kyseisen kasvin Turun puutarhamessuilta nyt keväällä. Koska luonnollisesti olen aina kovin kiinnostunut etsimään lisää tietoja ostamistani kasveista, niin tämän kasvin kohdalla tapahtui pieni pettymys. Olin nimittäin siinä uskossa tätä ostaessani, että kyseessä todella on jerikonruusu Anastatica hierochuntica, niin kuin myyjä väitti. Yhden illan Googlettamisen jälkeen kävikin ilmi, että tätä minun ostamaani kasvia pidetään virheellisesti jerikonruusuna. Nämä kaksi kasvia käyttäytyvät melko samalla tavalla, mutta ne ovat kotoisin eri paikoista.

Selaginella lepidophylla
Kotoisin: Meksikosta, Chihuahuan aavikolta
Kutsumanimiä: flower of stone, dinosaur plant, stone flower, siempre viva, doradilla
Suomenkielinen nimi: peikonmähkä

Anastatica hierochuntica
Kotoisin: Lähi-itä, Saharan aavikko, paikoittain myös pohjoisesta Afrikasta, Iranista, Egyptistä, Palestiinasta, Israelista, Syyriasta, Irakista, Jordaniasta ja Pakistanista
Kutsumanimiä: Jericho rose, Maryam's flower, St. Mary's flower, white mustard flower
Suomenkielinen nimi: jerikonruusu

Molemmat kasvit löytyvät Kassusta eli Täältä

Kasvien kotiseudut ja kutsumanimet ovat peräisin Wikipediasta. Kuvia kasvien eroavaisuudesta löytyy Googlettamalla.

Tämä kasvi, jonka minä ostin kuuluu jouluistutuksissa näkyvän mähkän kanssa samaan sukuun, ja tällaista mähkää se kyllä kovasti muistuttaakin. Varsinainen jerikonruusu taas näyttää hieman toisenlaiselta. Jokatapauksessa molemmat lienevät rikkaruohoja, vaikka jerikonruusua pidetäänkin pyhänä kasvina.

 Näitä molempia kasveja säilytetään enimmäkseen kuivana, eikä niitä saa jatkuvasti pitää vedessä. Ne ovat tottuneet elämään aavikkomaisissa olosuhteissa, jolloin ne aukeavat vain sateen aikana ja saattaavat viettää kuivana jopa vuosikymmeniä. Kuivana niitä säilytetään esimerkiksi paperipussissa poissa auringon valolta. Kuivuessaan kasvi käpertyy pieneksi palloksi, joten se mahtuu pieneenkin tilaan.

Eilen (27.4.2016) otin projektiksi seurata tämän ostamani kasvin avautumista. Laitoin vettä tavalliselle ruukunaluselle ja varmistin, että ainakin osa juurista ulettui veteen. Aukeamiseen meni jokunen tunti ja vasta seuraavana päivänä kasvi oli vihertynyt täysin.














Tämä kasvi sopii erinomaisesti juhlapöydän koristeeksi, etenkin jouluna, sillä se muistuttaa hieman myös tuijapensasta, jota käytetään jonkin verran jouluna, mm. kransseissa. Tätä kasvia saa ostettua esim. Ebaysta tai satunnaisesti paikallisista kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti