maanantai 13. heinäkuuta 2015

Puutarhan eloa

Viime postauksesta onkin jo hetki aikaa, joten nyt on oivallinen aika kirjoittaa pieni pätkä tämän kaupunkipuutarhan elosta.

Ensiksi täytyy kuitenkin palata kevääseen saakka ja näyttää muutama kuva kevään kukkaloistosta, kun sipulikukat heräsivät talviuniltaan:

Narcissus Apricot Whirl ennen värin vaihtoa

Narcissus Apricot Whirl värin vaihdon jälkeen

Narcissus Apricot Whirl

Narcissus My Story

Narcissus My Story

Narcissus My Story

Narcissus My Story

Narcissus Taurus ennen värin vaihtoa

Narcissus Taurus vaihtamassa väriä

Narcissus Taurus vaihtanut jo täysin värinsä

Puschkinia scilloides posliinihyasinttiTulipa gesneriana

____________________________________________


Sipulikukkien jälkeen onkin hyvä siirtyä muun puutarhan heräämiseen:

Kevät oli sen verran lämmin, että pääsin askartelemaan puutarhan puolelle jo hyvissä ajoin ennen kesäloman alkua. Toteutin yhden projekteistani eli kivikkopenkin. Tein sen sellaiseen kohtaan, mikä on ollut kalju jo monet vuodet, eikä siinä ole oikein mikään kasvi kunnolla viihtynyt. Niinpä ajattelin, että kokeilenpa nyt sitten näiden kivikkokasvien viihtyvyyttä peittääkseni rumahkon alueen.

Päädyin tekemään tällaisen pyöreähkön muodon ja jaoin sen ikään kuin auringonsäteiden jakamiin "lokeroihin". Tarkoitukseni oli vielä myöhemmin lisätä punaista ja mustaa koristekiveä kasvien tyvelle, mutta se vaihe on vieläkin mietinnän alla. Jotenkin tykkään tästä "karusta" vaikutelmasta, kun maa on näkyvissä luonnollisesti. Tämän penkin kasvualustaan ei tarvinnut koskea, sillä se oli jo valmiiksi hyvin sorainen, hiekkainen ja ilmava, sekä ravinneköyhä. Kesän mittaan olen näitä kasveja lannoittanut kaikille kasveille sopivalla kastelulannoitteella silloin tällöin. Penkin keskellä oleva pensashanhikki on siirretty toiseen paikkaan, siitä lisää alempana.

Kivikkpenkistä löytyy eri värisiä patjarikkoja ja levisioita, sekä sekalainen joukko muita kivikkokasveja.


____________________________________________

Kivikkopenkin jälkeen pääsin mylläämään tontin nurkkaan, joka vielä viime kesänä rehotti valtoimenaan tuoksuvatukkaa. Kyseinen kasvi on taroitus hävittää tontilta kokonaan ja sen ylös kaivamiseen onkin jo kulunut monta hikistä tuntia. Minulla ei ollut pitkään aikaan sen tilalle mitään uutta istutussuunnitelmaa, mutta työharjoittelun aikana se onneksi alkoi vihdoin hahmottua. Tuoksuvatukan valtaama syreeni sai kuitenkin jäädä ja toivottavasti se alkaakin nyt viihtyä paremmin.

Tässä kuvassa ylempänä tilanne varhain keväällä 2015 ja alempana tilanne viime kesänä 2014.


Tässä kasveja uuteen istutussuunnitelmaan kyseiseen nurkkaan tuoksuvatukoiden tilalle:

Työharjoittelupaikaltani löysin 3 ihanaa alppiruusua

Nämäkin syyshortensiat löytyivät työharjoittelupaikaltani viime syksynä


Tilanne nyt tällä hetkellä:

3 alppiruusua näkyvät edessä ja 2 syyshortensiaa istutettiin taakse tontin laidalle. Aidan viereen siirsin kivikkopenkin keskellä olleen pensashanhikin, joka ei viihtynyt niin karussa paikassa. Nurkan kasvualusta on pääsääntöisesti luonnolliseksi jätettyä, eli savea ja hiekkaa, mutta pinnalle on lisätty hieman tavallista puutarhamultaa, sekä alppiruusuille ja hortensioille rodomultaa niiden alle ja ympärille. Aidan viereen jätin tarkoituksella tilaa, jotta kasveja pääsee hoitamaan ja suojaamaan paremmin talveksi ja niillä olisi tilaa kasvaa reheviksi.

Vihreän rajausmuovin tarkoituksena on lähinnä estää vettä tulvimasta kasvien tyvelle rankkasateiden aikaan. En vielä tiedä aionko istuttaa näiden tyvelle maanpeittokasveja, se taitaa ainakin jäädä seuraavaan kesään.  Tässäkin jätin tilaa näiden kahden eri kasvien väliin, jotta siitä mahtuisi kulkemaan alppiruusujen taakse. Nurkka näyttää vielä aika kaljulta, mutta ehkä se siitä vuosien mittaan taas hieman rehevöityy, toivon mukaan kuitenkin hillitymmin, kuin häädön saaneen kasvin osalta.

Seuraavassa postauksessa kerron vanhan perunalaatikon muuttamisesta kukkapenkiksi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti