sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Loma-askartelua

Hiihtoloman aikana on tullut lähinnä vain hoidettua kasveja; kastelua ja sen sellaista mullan vaihtoa ja isompaan ruukkuun vaihtoa.

Ennen lomaa kävin Kasvitieteellisestä ostamassa haaveissani olleen posliinikukan (Hoya diversifolia) ja loman alussa kävin ostamassa sille kiipeilykehikon, jonka ympärille se on iloisesti alkanut kiertyä. Jännä seurata miten kasvit voivat liikkua niin paljon yhden vuorokauden aikana! Tämä minun posliinikukkani on joka aamu eri asennossa, kuin illalla ja valoa kohti se yrittää kovasti kurkotella (sekä muita kasveja kohti!).Alkuvuodesta ostin myös ihmepensaan, joka on kovasti kasvattanut uutta lehteä ja hieman kerännyt väriä lehtiinsä, jotka olivat kaupassa vielä niin kalpean kellertävät. Sitä olen välillä sumutellut, kun siitä se kuulemma pitää. :)

Santtujakin on tullut taloon lisää ja koska tämä santtulaumani vain suurenee, niin kävin ostamassa niille ihan oman hyllyn! Tämä hylly sijaitsee eteläikkunalla ja siinä on 3 lasihyllyä, joiden läpi auringon valo sitten kesällä mukavasti paistaa. :) Pitää luultavasti hommata aamuauringolta suojaava varjostuskangas tms. tuohon hyllyn eteen, koska näin eteläikkunalla paiste saattaa olla liian voimakas näille paavalinkukille. Suunnitelmissa oli myös hommata hyönteisiltä suojaavaa verkkokangasta, mutta näillä näkymin en tulekaan sitä hankkimaan, vaan tyydyn sitten syksymmällä häätämään tuholaiset kemiallisesti tai biologisesti. Lisäksi suunnitelmissa on hommata ehkä kesällä ennen syksyä led-valot hyllyjen alle antamaan kasveille edes vähän valoa pimenevän syksyn ja talven ajaksi. Kuuleman mukaan nämä led-valot eivät vielä ole kovin tehokkaita ja ovat tehoonsa nähden vielä kovin kallis hankinta. Luultavasti hommaan lux-mittarin ja käyn sen kanssa kaupoissa mittailemassa lamppujen tehoa ennen hankintaa. Tällä hetkellä käytössä on jalkalamppu ja klipsulamppu, jossa tavallinen paljon lämpöä tuottava hehkulamppu, joka pitäisi vaihtaa toisenlaiseen. Kaikenlainenhan valo on hyväksi kasveille, mutta ne käyttävät hyväkseen vain tiettyjä sävyjä, aallonpituuksia ym. 
Koska hyllyt ovat lasia, päätin aluslautasten alle laittaa hieman pehmikettä. Nämä "pehmikkeet" on tarkoitettu esim. tuolin jalkojen alle ja leikkasin yhden isomman palan neljään pienempään osaan ja liimasin aluslautasen pohjaan.Pari santuistani on aloittanut uuden kukinnan kasvilampun ansiosta, joten kai on uskominen, että niissä jotakin tehoa on!Loman aikana myös muutama pistokas on päässyt multaan ja liikaan märkyyteen kuolevasta santusta otettu pistokkaita ja laitettu veteen juurtumaan. Nämä kukat ovat erittäin herkkiä liialliselle kastelulle ja niitä on todella vaikeaa saada enää elpymään ennalleen. Lieneekin siis paras vaihtoehto tämä pistokkaiden ottaminen, mikäli haluaa saada kasvin pelastettua.


VINKKI! Mikäli kasvien ympärillä alkaa lennellä harsosääskejä, kannattaa laittaa esim. reajuustopurkkiin vettä ja pari lorausta nestesaippuaa. Tämä houkuttelee kyseisiä öttiäisiä ja ne hukkuvat saippuaveteen. Mitään hirveää haittaa harsosääskistä ei kasveille ole (toukat syövät nuorien kasvien hentoja juuria), mutta ne ovat muuten ärsyttäviä vierailijoita. Purkki saippuaveden kera kannttaa sijoittaa kasiven läheisyyteen.

Viherpiha-lehti

Äitini tilasi minulle Viherpiha-lehden ihan yllättäen. Minulle ei ole ennen tullut tilauksesta mitään puutarha-lehtiä, joten mielenkiinnolla kyllä lueskelen tätä. Kriittisesti odotin tätä lehteä, mutta kyllä siitä vain löytyy mielenkiintoisia juttuja myös alan opiskelijoille!  Tässä numerossa 2/2014 on asiaa oksien leikkukasesta, jota on koulussa opiskeltu oikein olan takaa. Silmiini osui pieni maininta myös luonnonmukaisesta torjunta-aineesta, joka alkoi itseäni kiinnostaa, sekä artikkeli luonnonmukaisesta puutarhasta.


Tässä Viherpihan numerossa myös kerrottiin, että Suomessa viljellään 0,6 miljoonaa saintpauliaa eli paavalinkukkaa vuodessa!

-----------------


Tämä on viimeinen hiihtoloman päivä ja huomenna alkaa se kauan odotettu suuntautuminen kukka-puolelle! Opiskelusta kertovat päivitykset tulevat siis jatkossa olemaan kukkakaupan ja puutarhakaupan opinnoista. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti